Pages - Menu

понедељак, 3. март 2014.

Goodbye Windows XP - Welcome GNU/Linux

 


   Microsoft је пре неког времена најавио да ће престати са подршком за један од његових оперативних система Windows XP. Одлучено је; подршка престаје крајем априла 2014. године.

  Windows XP се појавио на тржишту 2001. године као коначан спој Windows NT/2000 и Windows 95/98/Me (Millennium Edition). Одмах након изласка на тржиште било је много критика на рачун стабилности након чега је уследио низ сигурносних закрпа од SP1 (Service Pack 1) 2002. године преко SP2 2004. и коначно SP3 2008. године. Windows XP је остао на тржишту нај дуже од свих предходника све до објављивања његовог неславног наследника  Windows Vista дакле време је за пензију :) .



   Процењује се да трећина рачунара који излазе на интернет још увек користи Windows XP, такође велики број светских компанија и банака користи овај оперативни систем што у први план ставља питање безбедности личних и компанијских података клијената након истека подшке.

  Већина рачунара на којима се налази Windows XP неће бити  стању да покрене нове и робусне оперативне системе које се нуде као подразумевана замена а то су Windows 7 и најновија узданица Microsofta Windows 8. Ту се поставља следеће питање, куповина новог рачунара притом се изложити трошку плаћањем скупих лиценци за нове Microsoft оперативне системе и решити се старе "крнтије" док при том стварамо електронски отпад.




   Како би сте избегли додатне трошкове, смањили загађивање човекове околине и удахнули нови живот вашем старом рачунару који ће радити
"као нов" нудим вам једну супер ултра гига мега одличну алтенативу која се назива Линукс (енг. Linux). Потпуни систем на којем можете радити све као и на Windows оперативним системима; сурфати интернетом, гледати филмове, слушати музику, водити књиге, писати књиге, водити финансије, играти игре, програмирати... при том је потпуно БЕСПЛАТАН за коришћење, довољно је да одаберете дистрибуцију која Вам се највише свиђа инсталирате је на Ваш стари рачунар и добићете потпуно функционалан и модеран оперативни систем. Линукс ће радити ако одлучите да купите нов рачунар јер једнако добро ради како са старијим тако и са новијим хардвером. Што се за горе поменутог пензионера не може рећи :D . Широм Европе многе развијене земље и региони пребацују своје системе у јавном и државном сектору на Линукс при том драстично смањујући трошкове лиценцирања и куповине нових рачунара да не говоримо о смањењу електронског отпада о чему се све више води рачуна.

   Било би јако незахвално фаворизовати било коју од дистрибуција, све подједнако имају своје специфичности, лично користим ГНУ/Линукс Слаквер (енг. Slackware ) и препоручујем га свима од корисника који рачунар користе за мултимедију и сурф по интернету до напреднијих корисника који се баве програмирањем, веб дизајном и шире :) .

   У сваком случају коју год дистрибуцију одаберете нећете погрешити, свакако добијате један потпуно функционалан и безбедан оперативни систем који можете прилагодити себи и својим потребама.



   Списак најраспрострањенијих дистрибуција као и линкове за њихово преузимање (енг. download ;) ) можете наћи на сајту DistroWatch .

  За евентуалне проблеме помоћ можете потражити на локалним заједницама, блоговима са линкус тематиком а линкове до њих можете пронаћи овде.

Изаберите слободу, изаберите Линукс!

Нема коментара:

Постави коментар