Pages - Menu

субота, 1. март 2014.

Телеграм апликација отвореног кода конкурент WhatsApp




   Телеграм је апликација базирана на СМС (Short Message Service) протоколу,
баш као и WhatsApp али с главним освртом на сигурност. За разлику од редовних е-маил или чет клијената који шаљу своје податке у текстуалном облику, Телеграм поставља два слоја сигурносног шифровања података ( сервер - клијент и клијент - клијент).

   Дакле, шта су предности Телеграм апликације  односу на Whatsapp којег је купио Facebook? Власници Телеграм апликације неће поседовати Ваше податеке.

Предности


   Пре свега Телеграм је бесплатан и отвореног кода, изворни код можете преузети одавде. Сви добро познати сигурносни протоколи су отвореног кода што даје могућност, заједницама криптографа, хакерима и корисницима, тестирање своје стварне сигурности.


Коришћењем два слоја сигурносног шифрирања, 256-битном АЕС симетричним шифрирањем, RSA 2048 шифрирањем и Diffie–Hellman сигурносном разменом шифара/кључева, немогуће је да се на било који начин разбије RSA 2048 шифрирање ни помоћу свих рачунара доступних у познатом свемиру :).

Подаци у сигурним рукама

Пуно се може учинити са информацијама преузетим са Ваших мобилних телефона, прикупљање података је прави посао а ту су и људи спремни платити за велике количине информација (Facebook је куповином WhatsApp добио приступ подацима милиона корисника те апликације). Пошто Телеграм не поседује ни једна компанија, корисници неће бринути о преузимању њихових података на начин којим се то догодило са WhatsApp и Facebook.

Тајни Чет

Друга одлика која се тиче приватности а коју поседује Телеграм су Тајна ћаскања/разговори. Телеграм успоставља везу "клијент- клијент" са тајмером за само-уништење, не остављајући траг разговора.


Пројекат је изазвао хакере нудећи 200.000 $ долара у БТЦ (биткоин), за пресретање и дешифровање поруке. То је изазов који подстиче заједнице хакера и криптографа да тестирају познате протоколе за награду која ће на крају довести до јачања Телаграм протокола.

Будући да је Телеграм базиран на облаку можете користити различите клијенте истовремено на GNU / Linux, Android , iOS , Windows Phone , Мac тако нисте ограничени само на једну платформу.

Преузето  са ./Muktware

Превод Синиша Дробац :)


Нема коментара:

Постави коментар